In Biserici va fi savarsita maine seara denia Canonului cel Mare, al Sfantului Andrei Criteanul. Canonul de pocainta a fost citit fragmentat in primele patru zile din Postul cel Mare, iar in miercurea din saptamana a V-a se citeste textul integral. La Catedrala Episcopala “Sfanta Treime” din Baia Mare, “imnul” de pocainta se va citi de la ora 16.00 si va fi urmat de Liturghia darurilor mai inainte sfintite, la slujbe urmand sa fie prezent si PS Iustin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Canonul cel Mare este un lung imn liturgic care include peste 250 tropare sau strofe. Este alcatuit din noua cantari bogate, compuse la randul lor din stihiri scurte de pocainta, urmate de invocatia "Miluieste-ma, Dumnezeule, miluieste-ma!", cerere care aminteste de rugaciunea vamesului din prima duminica a perioadei Triodului sau de rugaciunea proorocului David.
Canonul este un indemn adresat sufletului de a se pocai si un indemn adresat crestinului de a-si indrepta viata, avand drept pilde personalitati din Vechiul si Noul Testament, care au excelat prin virtutea smereniei, fiind exemplu de pocainta.
Autorul canonului este Sfantul Andrei Criteanul, un mare episcop misionar. In preajma anului 712, a fost ales arhiepiscop al Gortynei, in insula Creta. De aici, numele sub care e cunoscut şi acum: Cretanul sau Criteanul. A construit biserici, a infiintat manastiri, a dezvoltat lucrarea filantropica a Bisericii, a fost un bun predicator, iar pentru a incuraja participarea poporului la viata liturgica a Bisericii, a compus o multime de imne liturgice.
El este considerat cel dintai autor de canoane liturgice, intre care cel mai renumit este Canonul cel Mare, care a intrat in cartea triodului. In Biserici va fi savarsita maine seara denia Canonului cel Mare, al Sfantului Andrei Criteanul. Canonul