Spectacolul „Un tramvai numit Dorință”, cu Rodica Mandache în rolul principal, va avea premiera la sfârșitul acestei luni
Au trecut 30 de ani de la moartea lui Tennessee Williams, iar piesa lui, „Un tramvai numit Dorinţă”, este încă una dintre cele mai iubite poveşti care s-au jucat vreodată pe scenă. Scrisă în 1947 şi premiată în 1948 cu Premiul Pulitzer pentru teatru, piesa a avut parte de interpretări celebre, iar de personajele Blanche DuBois şi Stanley Kowalski se leagă nume precum Marlon Brando, Vivien Leigh, Anthony Quinn, Cate Blanchett sau Isabelle Huppert. Celebră pe o scenă românescă este interpretarea din 1965, în regia lui Liviu Ciulei, cu Clody Bertola şi Victor Rebengiuc.
De Liviu Ciulei şi Clody Bertola se leagă, întâmplător sau nu, şi începuturile în teatru ale lui Dinu Cernescu (artistul povestea cum s-a îndrăgostit de teatru când i-a văzut pe cei doi pe scenă), regizorul noii versiuni scenice a „Tramvaiului”, care va avea primele reprezentaţii la sfârşitul acestei luni, pe 20, 21 şi 28 aprilie, la Teatrul Odeon. În noua montare, Rodica Mandache şi Mihai Smarandache vor interpreta cele două roluri principale.
Într-o lume întoarsă pe dos, aşa cum o vede Cernescu – „Aştept să treacă valul de murdării care se varsă prin televiziuni, ziare, politicieni, afacerişti, interlopi, toată această oroare care ne împroaşcă viaţa” – povestea de dragoste din America anilor ’50, îşi găseşte mai mult decât oricând locul. „Textul lui Williams îmi este foarte drag pentru că vorbeşte pe mai multe voci”, spunea Dinu Cernescu. „Cea mai puternică este Blanche şi cred cu tărie că Blanche suntem fiecare dintre noi. Eu, tu, orişicine, toţi cei care vrem să fim fericiţi, să iubim şi să fim iubiţi, fără limite”.
„Mi-e frică de borfaşii culturali crescuţi între un laptop şi un iPod, ştiind doar ce este trendy să ştie...”
DINU CERNESCU, regizor
O