Oamenii de stiinta au reusit sa „fabrice” un rinichi care functioneaza, producand urina, atat in instalatii de laborator, cat si transplantat intr-un organism viu, relateaza Antena 3. Sursa imagine: napocanews.ro
Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Massachusetts General Hospital (MGH), care si-au publicat rezultatele in jurnalul Nature Medicine, informeaza descopera.ro.
Ei au reusit sa manipuleze un rinichi de sobolan, inlocuindu-i celulele in asa fel incat acesta sa ramana functional: au pornit de la structura unui organ donat, in care au inlocuit celulele donatorului cu cele ale receptorului - o abordare utilizata anterior pentru a a crea inimi, plamani si ficati „bioartificiali”.
Prin aceasta metoda, este pastrata arhitectura initiala a organului, astfel incat rinichiul rezultat poate fi apoi transplantat, la fel ca oricare rinichi donat, si conectat la sistemul vascular si aparatul excretor al receptorului.
„Daca aceasta tehnologie poate fi adaptata pentru organe de dimensiunea celor umane, atunci pacientii care sufera de insuficienta renala si asteapta sa apara un donator de rinichi, sau care nu sunt pe lista de candidati pentru transplant ar putea, teoretic, sa primeasca un organ realizat din propriile lor celule”, a explicat Harald Ott, de la Centrul de Medicina Regenerativa al MGH si autor principal al articolului din Nature Medicine.