Lucrurile care creează bărbaţilor dependenţă sunt diferite de cele care provoacă adicţie în rândul femeilor. Cei mai mulţi fumători şi consumatori de alcool sunt de sex masculin, pe când dependenţa de cumpărături este o problemă feminină.
Dependenţele sunt de aproape două ori mai frecvente în rândul bărbaţilor decât printre reprezentantele sexului feminin, potrivit specialiştilor de la Universitatea Harvard. Astfel, prevalenţa dependenţelor la bărbaţi este de aproape 36%, faţă de 18% în rândul femeilor. Problema în cazul reprezentantelor sexului feminin este că efectele pe care dependenţele le au asupra sănătăţii apar mult mai repede la ele.
„Vulnerabilitatea există la toată lumea, indiferent de sex, însă unii devin dependenţi de ciocolată, iar alţii de fumat sau de alcool. Contextul social şi tipologia individului sunt doar câţiva dintre factorii care contribuie la formarea dependenţelor, mecanismul fiind unul complex“, explică dr. Radu Florescu, medic specialist psihiatru şi psihoterapeut.
Dependenţa de alcool
Între 7% şi 12% din femei consumă alcool în exces, dar procentul ajunge la 20% în rândul bărbaţilor, arată statisticile internaţionale. Aceleaşi date mai semnalează că diferenţa de procente dintre cele două sexe s-a micşorat în ultimii ani. Motivul: consumul de alcool printre femei este mai tolerat în societatea modernă. Femeile devin dependente de alcool într-un timp mai scurt decât bărbaţii, au observat specialiştii.
Dependenţa de fumat
Din datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) reiese că, la nivel global, 48% din bărbaţii adulţi fumează şi doar 12% din femei au acest viciu. Acelaşi fenomen înregistrat în cazul consumului de alcool s-a observat însă şi în privinţa fumatului: tot mai multe femei devin dependente de nicotină, procentul apropiindu-se de cel al bărbaţilor. Fenomenul se înregistrează şi în România. Num