Este clar ca in acest moment Victor Ponta este intr-un proces de consolidare a imaginii de lider. Si, din acest punct de vedere, scandalul procurorilor i-a folosit pentru ca i-a dat posibilitatea unei schimbari de discurs.
Liderul PSD a reusit o desprindere de nonproiectul "Jos Basescu!" si a transmis un semnal catre o zona de electorat satula de batalia ultimilor ani, tot mai lipsita de miza pe masura ce mandatul lui Traian Basescu se apropie de final.
Agresivitatea si obsesia sugereaza teama, iar teama valorizeaza adversarul. Iesirea lui Victor Ponta din paradigma antiBasescu, faptul ca a reusit o negociere cu presedintele, ca l-a determinat pe acesta sa faca concesii majore in domeniul pe care, nu mai departe de vara trecuta, il declara nenegociabil, i-au sporit lui Victor Ponta anvergura.
Iar faptul ca a luat decizia propunerii procurorilor pe cont propriu, starnind furia liberalilor, informati, dar neconsultati, l-a pus in pozitia de lider al USL, cu un pas in fata lui Crin Antonescu.
Victor Ponta continua sa infirme ca va candida la prezidentialele din 2014 si nici nu are posibilitatea altui discurs cat timp vrea sa mai tina USL unit. In plus, chiar in momentul rupturii, nu va avea niciun interes sa poarte raspunderea demersului, cu atat mai mult pe motiv de candidatura proprie la prezidentiale.
Dar afirmatiile de acum nu exclud o candidatura prezidentiala in ipoteza, foarte probabila, de altfel, ca USL se va rupe, sa zicem, in toamna.
Daca Victor Ponta se profileaza ca autentic lider al stangii, cine este contraponderea sa pe partea dreapta a esichierului politic? Cine sa fie liderul dreptei?
In primul rand, ar trebui sa fie Crin Antonescu. Teoretic. Practic insa este mai complicat. Si nu este vorba numai despre faptul ca Antonescu nu are in PNL masinaria necesara unei campanii