Elevii Liceului Teoretic din Balş s-au remarcat, zilele trecute, la un nou concurs naţional care s-a desfăşurat la Iaşi, la care au obţinut menţiune. Elevii au pregătit o platformă online e-learning destinată copiilor şi adulţilor care suferă de sindromul Down.
Unul dintre proiectele Grundtvig, desfăşurate de Asociaţia Gaudeamus, este şi „Incluziunea socială a adulţilor cu sindrom Down prin utilizarea internetului”, care s-a finalizat în vara anului 2012, având parteneri din Turcia şi Italia, acelaşi care a constituit şi tema cu care s-au prezentat cei zece elevi din Balş, la Iaşi. Acest premiu vine la scurt timp în care, alţi elevi ai aceleiaşi şcoli s-au remarcat la un concurs de inventică şi fizică aplicată, care s-a desfăşurat la Cluj, unde s-au clasat pe primul loc.
SIAD, o platformă unică în Europa
Elevii, care sunt şi membrii Asociaţiei Gaudeamus din Balş, au lucrat mai bine de un an la proiectul pe care l-au prezentat la concursul desfăşurat la Liceul Costache Negruzzi din Iaşi, iar munca lor a fost pe deplin răsplătită de menţiunea obţinută la concursul la care au participat şi de faptul că proiectul realizat va putea fi folosit de cei care suferă de această boală.
„Obiectivul general al proiectului a fost realizarea unei platforme educaţionale e-learning destinată adulţilor şi copiilor cu sindrom Down, pentru a-i ajuta să se integreze social în comunităţile din care fac parte, să-şi facă noi prieteni, să-şi dezvolte anumite abilităţi în lucrul cu computerul. Pentru că ideea platformei e-learning a fost a asociaţiei noastre, noi am realizat întreaga parte tehnică, având, desigur, ajutorul partenerilor noştri pentru realizarea acestui produs final al proiectului, în privinţa datelor legate de nevoile persoanelor cu sindrom Down. Am denumit platforma proiectului SIAD, după acronimul numelui proiectului şi am construit