Obiectivul strategic al PSD - unificarea stangii - a fost teoretic indeplinit dupa ce PD si-a schimbat afilierea si a devenit un partener al Partidului Popular European. Beneficiile concrete pentru PSD au fost insa minimale, intrucat o mare parte din electoratul atras de Traian Basescu provenea din bazinele clasice ale stangii iar acesti votanti au plecat cu tot cu presedintele spre PDL (dupa cum am mai aratat aici in jumatatea de jos a postarii), scrie Bogdan Mateescu, pe blogul lui, Sociollogica.
Partile anterioare ale acestei postari pot fi gasite:
perioada 1990 - 1996: aiciperioada 1997 - 2004: aici
Mai important, social-democratii au descoperit dupa 2004 cum e sa fii fara lider carismatic, o situatie radical diferita fata de cea pe care o experimentasera in anii '90.
In contextul unei economii aparent infloritoare, partidele care compusesera Alianta DA si-au mentinut numarul de votanti si la parlamentarele din 2008, in timp ce PSD a pierdut un milion si jumatate de votanti fata de 2004.
Daca preferi sa te uiti la procente, PSD a pierdut in patru ani 3% iar partidele care compusesera Alianta DA au castigat 20% (!).
Doua explicatii pentru aceasta situatie:
1. Atat PNL cat si PDL au patruns in rural, croindu-si retele puternice care, cumulat, au surclasat pe social-democrati (47% la 35%).
2. Emigratia s-a accelerat in perioada 2004-2008: sute de mii de cetateni din regiunile mai sarace ale Romaniei, in genere oameni fara o calificare profesionala, au parasit tara, foarte putini dintre ei mai venind la vot dupa 2004. Vorbim in principal de (fosti) votanti PSD sau PRM. Punctul 1 explica de ce PDL sau PNL au reusit sa-si mentina scorul in ciuda acestui aspect, care i-a afectat intr-o masura mai mica si pe ei.
Chiar si in aceste conditii, PSD a ocupat locul 1 la voturi (pe muchie) si locul