18 Aprilie este Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor, zi convenită de ICOMOS şi UNESCO în 1983 pentru atragerea interesul publicului pentru protejarea patrimoniului arhitectural. Anul acesta subiectul Zilei Mondiale a Monumentelor şi Siturilor este Patrimoniul Educaţiei, transmite Comitetul Naţional Român ICOMOS (Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor).
El va fi evocat în cursul unei manifestări ce se va desfăşura joi, 18 aprilie, la ora 14.30, la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, la invitaţia Rectorului acestei Universităţi şi a ICOMOS România, în prezenţa autorităţilor de specialitate din domeniul educaţiei, învăţământului superior, culturii şi patrimoniului şi a conducătorilor instituţiilor şcolare, liceale şi universitare - monumente istorice - din Bucureşti.
Dat find că în municipiul Bucureşti există 45 de monumente istorice afectate educaţiei, la această manifestare vor fi invitaţi administratori acestor clădiri, adică rectori, decani, directori de licee sau şcoli generale, directori de biblioteci, împreună cu Ministrul Educaţiei Naţionale, Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare, Ministrul Culturii.
În cursul manifestării se va decerna diploma de onoare a ICOMOS d-lui prof.dr.arh. Aurelian Trişcu, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale atât ca profesor cât şi ca arhitect la educarea tinerelor generaţii în spiritul interesului şi grijii pentru patrimoniul construit. După o scurtă prezentare a patrimoniului educaţiei din România şi intervenţii ale câtorva dintre cei invitaţi, manifestarea se va încheia cu semnarea unei Declaraţii subliniind importanţa relaţiei dintre Patrimoniu şi Educaţie şi angajamentul semnatarilor în promovarea patrimoniului cultural în cadrul activităţilor educaţionale.
În România sunt clasate un număr de 605 şcoli, licee, colegii, facultăţi ş