Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat că toate majorările salariale din sistemul sanitar îi va cuprinde şi pe medicii rezidenţi. De altfel, CMR se luptă de foarte mult timp pentru creşterea salariilor tinerilor specialişti şi a rezidenţilor, care câştigă sub 1.000 de lei lunar. Astărăstoae a precizat faptul că aceste două categorii de medici reprezintă viitorul ţării, dar sunt şi cele mai predispuse exodului. Reprezentantul medicilor este de părere că în viitorul apropiat, România va avea din ce în ce mai puţini specialişti în medicină. El cere majorarea retribuţiilor, pentru ca venitul minim al unui rezident să fie echivalentul a trei salarii medii pe economie, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, deoarece actul medical necesită decenţă pentru a se ridica la un standard înalt de calitate, dar şi pentru siguranţa pacientului.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a luat decizia ca, din acest an, medicii să fie plătiţi în funcţie de performanţă şi să se renunţe la statutul de bugetar al medicului.
„În România medicii au încă statut de bugetari, iar acest lucru trebuie rectificat cât mai repede. Trebuie să evoluăm şi să-i privim pe medici strict pentru ceea ce fac, nu pentru statutul pe care îl au, acela de angajaţi ai statului“, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Medicii rezidenţi nu pot fi plătiţi în fucţie de performanţă, dar se califică pentru majorarea salariilor. Oficialii Ministerului Sănătăţii au precizat faptul că un medic român ar putea câştiga, lunar, între 1.000 de lei şi 1000 de euro, în funcţie de cât şi cum munceşte. Cu toate acestea, CMR solicită ca primii care vor beneficia de măriri salariale să fie rezidenţii.
„Am discutat cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Educaţiei şi ai Finanţelor, pentru a clarifica problemele legate de veniturile medicilor