Cel putin asta spun medicii, ca le-au ajuns la consultatii mai multe persoane care au desfasurat activitati la camp si s-au ales cu muscaturile acestei insecte. Pacientii au avut nevoie de ingrijiri medicale. Despre trei cazuri vorbesc medicii de la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean „Mavromati”.
„Cresc temperaturile, vegetatia se dezvolta si incepe si sezonul capuselor. Nu este bine sa ignoram muscaturile acestora. Dupa astfel de muscaturi pacientul trebuie sa se prezinte la medic, pentru investigatii”, spune medicul Petrica Radauceanu, seful Unitatii de Primire a Urgentelor (UPU) de la Spitalul Judetean.
Primii pacienti din acest an care s-au prezentat la consultatii dupa ce au fost muscati de capuse sunt trei barbati din mediul rural. Acestia, dupa ce li s-a extras capul capusei, au fost trimisi pentru investigatii si tratament la Sectia de Boli Infectioase a spitalului. Asta deoarece intepaturile de capusa pot provoca boala Lyme, sau, cum i se mai spune, borelioza.
Despre aceasta afectiune, medicii sustin ca este, pe buna dreptate, numita „boala cu 1.000 de fete”. Afectiunea bacteriana este transmisa de capusa Ixodes. De cele mai multe ori, trece neobservata. Infectia apare cu semne sau manifestari minime, iar unele persoane observa o afectiune gripala sau o eruptie cutanata, succedand muscaturii de capusa cu cateva saptamani. Simptomele ca de gripa apar de obicei in perioada lunilor calde, cand vremea este atipica gripei. Eruptia cutanata este o leziune inelara rosie, cu diametrul de 5 cm, care se poate mari. Mai tarziu, pot aparea simptome suplimentare, cum ar fi paralizia nervului facial, meningita, amorteli si furnicaturi la nivelul tegumentelor ca urmare a inflamatiei nervilor, edemul cerebral sau encefalita, artrita persistenta ce afecteaza incheietura pumnului sau genunchii, dar si inflamatia structurilor cardiace, preze