Bugetul nu acoperă nici măcar cheltuielile cu salariile. Reducerea finanțării atrage mai puține paturi pe secții sau internări contra-cost. O altă sursă de venituri poate fi asigurată de laboratorul de analize.
Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman s-a întâlnit cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț, care a anunțat că nu va mai finanța 12 paturi din cadrul instituției sanitare. Astfel, anul acesta, în loc de 666 de paturi finanțate, spitalul va avea finanțare doar pentru 654. Marți, conducerea spitalului s-a întâlnit cu medicii șefi de secție, pentru a vedea secțiile care au excedent de paturi ce pot fi reduse. Practic, aceste paturi vor rămâne în cadrul secțiilor, doar că acolo se vor face internări contra-cost. Aceasta este o nouă lovitură primită de spital, după ce tariful pe caz externat a fost redus de la 1.444 de lei la 1.380 de lei. Potrivit estimărilor conducerii, bugetul lunar alocat de CAS Neamț, dacă va rămâne în această formă, nu ar putea acoperi nici cheltuielile cu salariile angajaților.
Soluții pentru ieșirea din criză
Miercuri, 17 aprilie, Spitalul Roman va trebui să prezinte CAS Neamț lista nominală cu secțiile din care se vor reduce cele 12 paturi, iar săptămâna viitoare va fi încheiat efectiv contractul-cadrul de finanțare. Potrivit conducerii spitalului, medicii șefi de secție au înțeles acest lucru, ba, chiar, au venit cu propuneri de reduceri din propriile secții. Cele 12 paturi vor rămâne în structura secțiilor și nu vor implica disponibilizări de personal, numai că aceste paturi vor fi folosite la internările cu plată.
“Din păcate, finanțarea spitalizării continue e mai mică decât anul trecut. Tariful pe caz ponderat este mult mai mic. Spitalul Roman, care este spital de grad III, la fel ca alte câteva spitale din țară, ar fi trebuit să primească aceeași finanțar