De câteva zile, locuitorii satelor de pe Valea Prutului sunt tot mai îngrijorati. Râul a atins cote alarmante si creste vãzând cu ochii. Deja, pe distanta Berezeni-Fãlciu-Bogdãnesti-Rânzesti, în mai multe locuri, Prutul aproape cã si-a iesit din matcã si amenintã zeci de hectare de “uscat”. Localnicii, desi sunt obisnuiti cu furia râului, se tem de inundatii, chiar dacã, deocamdatã, la iesirea din localitatea Rânzesti, un ultim dig recent amenajat încã mai tine piept apelor.
Grijile a sute de oameni din cel putin patru sate de pe Valea Prutului au apãrut sâmbãtã, 13 aprilie, în cursul diminetii, când Prutul a început sã dea primele semne de iesire din matcã, riscând sã inunde zeci de hectare de pãsune si imas. Furia cu care venea râul i-a fãcut pe localnici sã fie foarte atenti la nivelul apei. Unii dintre ei mãsurau nivelul Prutului, marcând limita apei cu betigase si au constatat cã, de la o orã la alta, nivelul apei este tot mai mare. “Dacã mai creste timp de o zi sau douã, nu vom avea probleme, pentru cã nu va ajunge în gospodãrii. Dar, dacã dau drumul la baraj (Stânca Costesti, n.r.) si mai mult, cred cã într-o zi suntem inundati”, spunea un localnic din Bogdãnesti. Altii, în schimb, îngrijorati de faptul cã în orice moment Prutul s-ar putea înfuria si mai tare, au renun- tat la a-si mai scoate animalele la pãscut în locuri în care, altãdatã, erau pãsuni. “Ce sã fac? Stau cu oile si cu caiii aici. Stau si le pãzesc, sã nu vinã Prutul si mai mare. Si asa au mai rãmas câteva petice de imas pe care le putem scoate la pãscut… Cum sã nu ne fie fricã? Nu cred cã o sã ajungã la case, dar nici animalele nu avem unde sã le ducem sã le dãm de mâncare”, spunea un sãtean din Rânzesti.
Ultimul stavilar
Tot în aceastã localitate, un “ultim stãvilar” rezistã fãrã probleme, cel putin deocamdatã. La intrarea în localitatea Rânzesti, dinspre Murgeni, un dig c