Oferta statului de vânzare a 15% din "Transgaz" (simbol TGN) s-a încheiat ieri la ora 13.00, însă brokerii nu au anunţat rezultatul acesteia până la închiderea ediţiei.
O parte dintre brokerii din piaţă se aşteaptă la un succes pentru această ofertă şi trag speranţa că va antrena piaţa în perioada următoare şi va da un semnal pentru viitoarele oferte ale statului.
Alţii, însă, nu sunt atât de optimişti, considerând că dacă rezultatele ar fi fost spectaculoase, atunci intermediarii ofertei le-ar fi anunţat de îndată.
Subscrierile pe tranşa investitorilor instituţionali, care reprezintă 85% din ofertă şi care vor da preţul final, au fost secrete. Intermediarii au trebuit, ieri, să ordoneze subscrierile şi să se ocupe de alocarea acţiunilor.
La finalul zilei de ieri, subscrierile pe tranşa investitorilor mici (7% din ofertă) au fost de 3,4 ori mai mari decât numărul de acţiuni alocate, iar subscrierile pe tranşa investitorilor mari (8%) au fost de 2,5 ori mai mari decât titlurile oferite.
Preţul cerut de stat pentru cele 1,7 milioane acţiuni "Transgaz" se situează între 171 lei şi 230 lei.
Preţul de vânzare a acţiunilor către investitorii instituţionali va fi egal cu cel mai mare preţ la care tranşa investitorilor instituţionali este subscrisă 150% sau, dacă un astfel de preţ nu există, preţul de vânzare pentru această tranşă va fi egal cu preţul la care tranşa investitorilor instituţionali este subscrisă la nivelul de subscriere imediat inferior celui de 150%, după caz. În situaţia în care gradul de subscriere este sub 150%, preţul final va fi egal cu preţul minim de 171 de lei.
Dacă preţul final al ofertei va fi stabilit la nivelul de 171 lei, tranşa investitorilor mari de retail este evaluată la 24 milioane lei, iar segmentul investitorilor instituţionali este de 256,7 milioane lei.
La preţul maxim, de 230 lei, tranşa