Peste 2,7 milioane de lei este creanţa pe care asociaţiile de proprietari din Bistriţa o are faţă de societatea de colectare şi transport a deşeurilor din Bistriţa. Municipalitatea anunţă că se va implica în recuperarea datoriilor, edilul afirmând că în caz contrar oraşul s-ar scufunda în gunoaie.
Firma Urbana, care se ocupă de colectarea deşeurilor de la populaţie, are de recuperat de la unele asociaţii de proprietari datorii vechi şi de trei ani de zile. În total datorile bsitriţenilor faţă de Urbana se cifrează la circa 2,7 milioane de lei.
"La asociaţiile de proprietari sunt datorii, într-adevăr destul de mari, ele încadrându-se în aproape 39 de luni. Nu am aşteptat să vină asociaţia să plătească fără a nu face demersurile legale, pe care le-am avut la dispoziţie. Asta însemând o notificare în prealabil a asociaţiei pentru a depista problemele care au dus la aceste datorii.
Dacă am reuşit o înţelegere a problemei administratorul a făcut o cesiune, o metodă care chiar a dat roade. Cesiunea de creanţe - asta înseamnă că dacă nu ne putem îndrepta asupra asociaţiei, pentru că ea nu are patrimoniu, ne putem îndrepta direct spre locatar. E o procedură greoaie, durează ani, dar acum dă roade", spune managerul Urbana, Mariana Oprea.
Asociaţiile care înregistrează cele mai mari datorii sunt cele din strada Petru Maior şi Ion Slavici. Reprezentantul firmei de salubritate anunţă că va fi ridicat în continuare gunoiul de la aceste blocuri, dar în paralel se va trece la încheierea de contracte individuale cu fiecare proprietar de apartament în parte.
Suma de recuperat este mai mare, dar referindu-ne punctual avem asociaţii cu datorii de 186 de mii de lei. Asociaţii de top, sigur că da, cea din ion Slavici, cea din Petru Maior. Avem notificări, cesionări, astea sunt singurele pârgii prin instanţă. În paralel cu aceste demersuri se face sistarea gun