Un ambasador pentru liniştea noastră: Aurel Dragoş Munteanu TRANZACŢIILE TRANZIŢIEI STRUCTURA MOLECULEI DE A.D.M.
Domnul Aurel Dragoş Munteanu, ambasadorul nostru cel mai important, reprezintă un model exemplar de evoluţie post-revoluţionară.
Disident pe vremea lui Ceauşescu, s-a aflat în echipa care a "pus mîna pe putere" după fuga dictatorului. I s-a repartizat ceea ce se demonstrase a fi instrumentul cel mai eficient de manipulare sau de orientare (cum vă convine) a opiniei publice.
O revoluţie în direct oferea perspectiva şi altor acţiuni de aceeaşi factură.
Cu inimitabila sa ştiinţă de a evita conflictele şi situaţiile tensionate, dl. Aurel Dragoş Munteanu a stîrnit nici a mia parte din resentimentele pe care aveau să le genereze urmaşii săi.
A "defectat" la timp pentru a ajunge în locul ce avea să-i ofere adevărata consacrare: ONU.
La New York, domnia sa a avut şansa unică de a se afla la preşedinţia Consiliului de Securitate în momentul izbucnirii conflictului din Golf.
În momentul în care era necesară — şi posibilă — prima unanimitate de poziţii din istoria forului mondial.
Graţie calităţilor sale diplomatice, conjuncturii, intereselor specifice, Aurel Dragoş Munteanu a devenit una dintre vedetele diplomaţiei mondiale. A fost, probabil, momentul care l-a convins că aceasta îi este, de fapt, vocaţia. Şi crezînd cu tărie, a acţionat consecvent în această direcţie, constituindu-se pe sine ca pe o structură independentă.
Repetînd — cu păstrarea proporţiilor — modelul Paleologu. Evident, nu în registrul comic al acestuia. Domnul Aurel Dragoş Munteanu se consideră, de mai multă vreme, propriul său ambasador, într-o lume care îl binemerită.
Interesele României sint atent filtrate prin modalităţile sale de receptare.
O aplecare naturală, sau una exersată, l-au făcut să rezoneze total la semnalele uneia