România e la coada clasamentului european în ce priveşte alăptarea. Doar 12% dintre copii sunt hrăniţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, UNICEF şi clinicile de pediatrie din lume. Deşi la nivel global şi european, rata de alăptare este în creștere, în România, trendul este negativ. Spre comparație, următoarea cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa este de 53%, în Irlanda. În țările nordice rata alăptării exclusive se cifrează în jurul valorilor de 89-94%.
Care sunt motivele pentru care mamele din România renunţă la alăptare? Care e legătura dintre lipsa de informare a femeilor şi rata alăptării? Unde pot apela mamele care au fost convinse în maternitate că nu au lapte?
Invitata emisiunii este Roxana Duduş – consultantă în alăptare la o organizaţie numită La Leche League România (http://lll.maternet.ro/).
Este o organizaţie non-profit înfiinţată în SUA şi formată din voluntari, fără interese politice sau religioase, specializată în furnizarea de informaţii, de încurajare şi sprijin în alăptare pentru mame (sau viitoare mame) şi pentru angajaţii din domeniul pediatriei.
Fiecare consultantă La Leche League este o mamă voluntară cu experienţă personală în alăptare, care are o pregatire în ce priveşte conduita alăptării, fiziologia lactaţiei şi în comunicare.
Când ar trebui să înceapă informarea mamei cu privire la alăptare?
E foarte important ca documentarea cu privire la alăptare să înceapă în timpul sarcinii, nu după. Medicul ginecolog e cel care ar trebui să ofere primele informaţii femeii însărcinate. Apoi, imediat după naştere, asistentele şi medicul de la neonatologie sunt cei care ar trebui să sprijine şi să informeze mamele. Ar fi ideal ca în maternitate să existe chiar un consultant în alăptare, dar aşa ceva nu prea există.