Medicii veterinari vrânceni spun că au ajuns în imposibilitatea de a-şi practica meseria din cauza tarifelor foarte mici pe baza cărora îşi primesc plata lunară. Conform legislaţiei în vigoare, medicii veterinari care deţin circumscripţii sanitar veterinare fac vaccinări, administrează tratamente, recoltează probe, la tarife fixe. Astfel, pentru toate vaccinările impuse prin programele naţionale de sănătate, aceştia sunt plătiţi de stat, iar pentru celelalte tratamente, chiar dacă sunt suportate de proprietari, legea îi obligă pe veterinari să perceapă tarife fixe.
Nemulţumirea lor porneşte de la faptul că acestea nu au mai fost actualizate din anul 2007, nici măcar proporţional cu rata inflaţiei. Până acum, Colegiul Medicilor Veterinari a avut două întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi ai Autorităţii Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor în care au cerut imperativ modificarea acestora. Răspunsul a fost însă, unul negativ. „Anul trecut am avut o discuţie la o întâlnire naţională în care s-a insistat foarte mult să se modifice aceste tarife. Ni s-a promis că anul acesta se va face o reactualizare a acestora. Numai că, în urmă cu câteva zile am avut din nou o întâlnire cu oficialii ANSVSA în care ni s-a spus că tarifele nu se vor modifica nici anul acesta pentru că Ministerul Finanţelor nu a aprobat această majorare”, ne-a declarat Ionel Duţă, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Vrancea. Un medic veterinar încasează pentru efectuarea unui vaccin la păsări 0,5 lei, o consultaţie la un animal bolnav nu costă mai mult de 20 lei, iar pentru un tratament injectabil la bovine preţul este între 5 lei şi 20 de lei.
Medicii veterinari sunt conştienţi că, în cazul în care tarifele ar fi mai mari pentru servi-ciile medicale plătite de către populaţie, ar risca să rămână fără clienţi, dar insistă ca măcar cele suportate din bugetul de st