În judeţul Mureş, administraţiile locale şi operatorii de salubritate se luptă de mai mulţi ani cu lipsa depozitelor de deşeuri autorizate. Totuşi, problemele de acest gen vor dispărea începând cu sfârşitul lunii viitoare, când depozitul ecologic de la Sânpaul va fi dat în folosinţă.
Astăzi a avut loc vizita preşedintelui Ciprian Dobre pe şantier, acesta monitorizând stadiul lucrărilor. ”În momentul de faţă, lucrările sunt realizate în proporţie de 85%. Depozitul va fi al doilea, ca mărime, din România şi va deservi întreaga populaţie a judeţului pe o perioadă de cinci ani”, a declarat Dobre.
La Sânpaul este construită o staţie de tratare mecano-biologică şi un depozit ecologic de deşeuri cu o capacitate de cinci milioane de metri cubi, din care prima celulă va avea o capacitate de 1,25 milioane de metri cubi.
În urmă cu trei ani a fost semnat acordul dintre conducerea de atunci a judeţului nostru şi a Ministerului Mediului şi Pădurilor prin care se realiza finanţarea proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Mureş”, în valoare de peste 45 de milioane de euro, de care vor beneficia toţi cei peste 500.000 de locuitori ai Mureşului. Foto Depozitul ecologic de la Sânpaul va fi gata luna viitoare
Prin acest proiect european se va asigura o rată de colectare a deşeurilor de 100% în zonele urbane şi rurale, se vor implementa un sistem de colectare separată a deşeurilor reciclabile la nivel judeţean şi metode de tratare a deşeurilor municipale biodegradabile (prin compostare în gospodărie, compostare, tratament mecano-biologic). În cadrul proiectului vor fi achiziţionate echipamente de colectare şi transport, se va construi o staţie de transfer (cu o capacitate de 65.000 de tone pe an), o linie de sortare (cu o capacitate de 28.000 de tone pe an) şi vor fi realizate facilităţi de compostare a deşeuril