Cadrele medicale de la Centrul de Primire Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman se confruntă cu un număr tot mai mare de prezentări. În medie, la CPU se înregistrează 50 de consultații în cinci ore.
Conducerea spitalului a atras atenția, în nenumărate rânduri, că multe dintre aceste internări sunt nejustificate și că medicii de la CPU sunt nevoiți, după ce se termină garda de noapte, să rămână și dimineața peste program, pentru a asigura continuitatea actului medical.
“Sunt extraordinar de multe prezentări și multe din ele nejustificate, iar medicii sunt nevoiți să rămână și după gardă. Niciun coleg nu poate face față la 50 de prezentări în primele cinci ore. Există centre de permanență, există medici de familie. Am ajuns să ne întrebăm care este norma de consultații a unui medic pe oră, pentru că trebuie să asiguri calitatea actului medical, lucru imposibil în această situație. Iar acest lucru se vede deja în orele de așteptare ale pacienților care se prezintă la spital”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul interimar al spitalului.
Potrivit acesteia, deși la CPU există anumite criterii stricte de consultații, de cele mai multe ori acestea nu sunt respectate. “Facem un apel către pacienții care nu sunt în stare gravă să se adreseze centrelor de permanență și medicilor de familie. Sunt situații în care o ambulanță aduce un pacient cu spasmofilie, în vreme ce un pacient cu infarct, care vine cu transport personal, trebuie să aștepte trei ore, apoi ne trezim că face tahicardie ventriculară și stop cardiac, ceea ce nu este nici uman, nici corect din punct de vedere medical. Le dau dreptate și colegilor mei de la CPU. După ce ai văzut, într-o singură noapte, 150 de pacienți, e greu să mai poți fi și amabil și capabil din punct de vedere intelectual să acorzi o consultație medicală. Parcă am fi pe front