Repartizarea tichetelor pe judeţe nu se va mai face, ca în anii trecuţi, ţinând cont de numărul cetăţenilor din fiecare judeţ, ci de numărul maşinilor vechi din parcul auto judeţean
Ministerul Mediului va aloca Programului Rabla din acest an 30 mil. euro, suma fiind aferentă celor 20.000 de tichete valorice pe care instituţia le pune în joc pentru casarea maşinilor mai vechi de 10 ani.
Dintre cele 20.000 de tichete valorice, 17.000 sunt rezervate persoanelor fizice şi juridice, restul de 3.000 de vouchere fiind destinate instituţiilor publice. Programul va demara la jumătatea lunii viitoare, urmând să se încheie la data de 20 noiembrie a.c.
Programul din acest an aduce însă şi o serie de noutăţi faţă de anii precedenţi, în afara tichetelor valorice de 1.500 euro pentru fiecare maşină veche casată, ministerul luând în calcul şi acordarea unor alte bonusuri, precum "ecotichetul" în valoare de 12.000 lei de care poate beneficia persoana care intenţionează să cumpere un turism electric.
"Această valoare se va cumula cu cea a tichetului acordat la casare, astfel încât beneficiarul va obţine o reducere de 4.166 euro la achiziţionarea unei maşini electrice", au declarat pentru Curierul Naţional surse din Ministerul Mediului.
O altă noutate este legată de faptul că repartizarea tichetelor pe judeţe nu se va mai face, ca în anii trecuţi, ţinând cont de numărul cetăţenilor din fiecare judeţ, ci de numărul maşinilor vechi din parcul auto judeţean. De asemenea, repartizarea se va face în mod egal pe colectorii validaţi într-un judeţ, validarea colectorilor şi a dealerilor urmând să se facă simultan, după data de 22 aprilie.
De departe cea mai mare noutate a programului "Rabla" este dată de faptul că tichetele vaorice vor fi transmisibile.
"Din analiza făcută şi petiţiile care au ajuns la minister a reieşit că, în unele zone, pute