Sistemul de puncte folosit in cadrul noii legi a retrocedarilor pe care Guvernul si-a angajat raspunderea miercuri in Parlament "este un sistem pe care l-am discutat cu expertii CEDO, a fost acceptat de catre acestia", a declarat premierul Victor Ponta. In realitate insa, dupa cum reiese dintr-un document-analiza prezentat de HotNews.ro in urma cu o saptamana in care CEDO critica dur mai multe aspecte din noua lege, sistemul cu puncte a fost considerat ca ar complica inutil procedura si i-a facut pe expertii CEDO sa afirme ca "ar fi folositor sa stim motivul pentru care autoritatile romane au optat pentru acest sistem".
"Sistemul cu puncte este un sistem pe care l-am discutat cu expertii CEDO, a fost acceptat de catre acestia, se considera compatibil cu standardele europene si, practic, fiecare punct, in valoare de un leu, va da posibilitatea, fie la cumpararea de terenuri din fondul public, fie la despagubiri financiare", a declarat miercuri premierul Victor Ponta in plenul Parlamentului (minutul 25:04 din clipul de mai jos).
In realitate insa, expertii CEDO au criticat sistemul cu puncte si au considerat ca acesta complica inutile procedura, asa cum reiese dintr-un document in care acestia au analizat noua lege a retrocedarilor intocmita de Guvernul Ponta si pe care HotNews.ro l-a prezentat in urma cu o saptamana.
Documentul cu analiza expertilor CEDO poate fi consultat la adresa urmatoare (in limba franceza) si a fost publicat pe site-ul Consiliului Europei.
"Din cauza ca noua lege stipuleaza ca un punct (n.r. de despagubire) are o valuare de 1 RON, ar fi folositor sa stim motivul pentru care autoritatile romane au optat pentru acest sistem ce pare sa complice nenecesar procedura, in loc sa indice simplu valoarea proprietatii in moneda nationala", se arata in document la paragraful 62.
"Este necesar ca autoritatile