Răspunsul la această intrebare ni-l oferă istoricii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, care spun că, cercetările arheologice făcute în ultima perioadă relevă faptul că romanii şi-au fixat capitala provinciei Dacia Porolissensis la Porolissum, în Sălaj, nu la Napoca, actualul oraş Cluj Napoca.
Potrivit arheologului Dumitru Gheorghe Tamba, deşi multă vreme s-a crezut că aşezarea romană Napoca a fost, la început de secol II, capitala provinciei Dacia Porolissensis, descoperirile arheologice din ultima perioadă schimbă această teorie, în sensul că mută capitala provinciei la Porolissum, în Sălaj, acolo unde se păstrează şi azi urmele castrului roman şi a cetăţii în care au locuit militarii romani. Potrivit arheologului, Porolissum-ul a fost cel mai militarizat punct din nordul Imperiului Roman, în vreme ce Napoca era complet demilitarizată, ceea ce, alături de alte argumente de natură arheologică, îi face pe cercetători să spună că Porolissum-ul ar fi fost capitala provinciei romane, care se întindea spre sud până în zona Apusenilor.
Despre prezenţa militarilor romani în zona Sălajului sunt expuse imagini şi artefacte expoziţia cu tema „Armata provinciei romane Dacia Porolissensis”, vernisată astăzi în sala de expoziţii temporare a Secţiei de Istorie "Vasile Lucăcel" din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. După cum a spus la vernisaj managerul muzeului, Corina Bejinariu, este prima expoziţie organizată aici după ce Secţia de Istorie a intrat în urmă cu trei ani în reabilitare.