Acţiunea de strângere de semnături pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului municipiului Brăila Aurel Simionescu are slabe şanse de reuşită, infime chiar. Personal, nu cred că demersul unei formaţiuni politice minuscule va putea convinge brăilenii să marşeze spre o concentrare civică de amploare care să ducă la demiterea primarului Brăilei.
Ar fi nevoie de peste 40.000 de semnături, numărul minim de semnături necesar declanşării unui referendum fiind de 25% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele de vot. Sunt sceptică că procedura respectivă va avea succesul aşteptat de iniţiatori, mai ales în actuala conjunctură social-politică.
Fără îndoială, primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu are păcatele lui, ca toată lumea, însă nu cred că argumentele prezentate de cei care-l doresc demis sunt suficiente pentru reuşita ampaniei.
Trebuie să ne raportăm şi la alte evenimente similare, care s-au petrecut nu demult. Avem exemplul elocvent din vara trecută, când aproape întreaga ţară s-a pronunţat pentru demiterea preşedintelui Băsescu, şi, cu tot valul de simpatie pro-USL, referendumul a fost un eşec. Nu cred că brăilenii vor fi foarte receptivi la acţiunea respectivă, mai ales acum, în Postul Paştelui, când oamenii sunt preocupaţi mai mult de a avea ce să pună pe masă şi mai puţin de politică.
În opinia mea, responsabilii politici trebuie să fie mult mai atenţi în declanşarea unor astfel de campanii şi să se concentreze mai mult pe adevăratele probleme ale cetăţenilor. Trăim o perioadă în care toată lumea vrea să schimbe pe toată lumea! Consider că este o premisă greşită, o optică păguboasă pentru clasa politică. Sigur, există şi excepţii, în cazurile în care persoanele „arătate cu degetul” dovedesc o crasă incompetenţă în funcţiile ocupate. În aceste situaţii se impune cu adevărat să marşăm pe ideea schimb