Pietele financiare americane resimt instant impactul actiunilor teroriste si reactioneaza imediat, desi evenimentele recente de la Boston au determinat un comportament moderat pe termen scurt. Scaderea pietelor a readus in atentie riscul atacurilor teroriste, efectele imediate, dar si consecintele pe termen mediu si lung, se arata intr-o analiza a SSIF Broker, remisa miercuri HotNews.ro.
"Reactia pietelor americane la aceste evenimente nu a fost una dramatica, deoarece s-a observat ca economia americana a devenit tot mai rezistenta la socuri, in ultimul timp. Acest fapt se datoreaza masurilor luate dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Pietele financiare au reusit sa incorporeze impactul pozitiv al investitiilor pentru prevenirea atacurilor teroriste, astfel au minimizat riscurile. Insa, acestea exista, iar efectele lor, desi sunt minime, influenteaza pietele financiare", a spus Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst in cadrul SSIF Broker SA.
Ultimul soc al pietelor financiare americane a fost reprezentat de atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001. Pietele financiare globale au resimtit un impact puternic, indeosebi pe termen scurt, dar si cu unele consecinte pe termen mediu. Pe de o parte, atentatele din 2001 au determinat implicarea si mai puternica a Statelor Unite in zonele de conflict. Astfel, au crescut cheltuielile cu sistemul de aparare din Statele Unite, dar si nemultumirea unor popoare determinata de implicarea fortelor americane.
Pe de alta parte, in lume au fost luate ample masuri pentru prevenirea atacurilor teroriste. Au fost necesare investitii importante, atat in sistemul de aparare, dar si in sistemele de telecomunicatii si transport. Aceste investitii au temperat reactiile pietelor financiare cu privire la incidenta atacurilor teroriste.
Atentatele din 15 aprilie 2013 din orasul american Boston a