Pregătirile pentru cea mai importantă expoziţie care a venit vreodată în România, în istoria noastră, după cum ne spun specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României, “Comorile Chinei”, au intrat pe ultima sută de metri. Expoziţia va cuprinde 101 seturi de artefacte de o valoare excepţională din patrimoniul cultural al Chinei şi va fi deschisă pentru public la 30 aprilie.
Vor fi prezentate obiecte provenind din sit-ul arheologic de la Xi’an, unde a fost cercetat parţial ansamblul funerar al primului împărat al Chinei: celebra armată de soldaţi de teracotă, statui în mărime naturală reprezentând ofiţeri din armata chineză, atât infanterişti, cât şi arcaşi sau cavaleri. Sit-ul a fost descoperit în 1974, iar din 1987 a intrat în patrimoniul UNESCO.
Pe lângă unele dintre aceste capodopere de o valoare excepţională, vizitatorii expoziţiei vor mai putea admira, printre altele, mai multe vase neolitice, cu o vechime de câteva mii de ani, o serie de vase din bronz, celebre în lume pentru calitatea şi valoarea lor extraordinară, porţelanuri şi obiecte din jad; periplul prin civilizaţia chineză continuă cu o serie de bunuri culturale legate de istoria Drumului Mătăsii şi artefacte referitoare la istoria modernă a Chinei.
Despre toate acestea am discutat cu domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României.
Jurnalul Naţional- Titlul acesta al expoziţiei -”Comorile Chinei” – te duce cu gândul la o lume fabuloasă, pe care noi, oamenii de rând, poate nici nu putem să o ghicim.
dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu - Nu numai pentru oamenii de rând această expoziţie este una fabuloasă. Şi un specialist o priveşte ca pe un eveniment extraordinar, poate chiar irepetabil. Este o performanţă ca prin 101 piese să prezinţi toată complexitatea şi toată originalitatea unei civil