Americanii sunt în stare de şoc, după atentatele din Boston. Cel puţin trei oameni au murit şi alţi circa 150 au fost răniţi, după explozia a două bombe aproape de linia de sosire a maratonului din acest oraş.
Corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor
Zeci de victime ale atentatului ce a vizat maratonul din Boston, unele în stare gravă, sunt îngrijite în şapte spitale metropolitane. "Nu ştim exact cine a comis acest act sau de ce şi nu trebuie să ne grăbim cu concluziile. Dar să nu existe îndoiala că vom afla răspunsul, vom şti cine e răspunzător, iar cei vinovaţi, grup sau indivizi, vor simţi întreaga putere a legii", a promis în intervenţia sa televizată preşedintele Barack Obama.
Circulă tot felul de zvonuri, bineînţeles şi tot atâtea speculaţii, consensul fiind, pe baza observaţiilor martorilor oculari, că ar fi vorba nu de explozibil de tip militar, C4 de pildă, ci de dispozitive improvizate.
Cei care au plănuit crima au ales o zi de sărbătoare statală cu o mare încărcătură simbolică, Ziua Patrioţilor, o zi în care, în plus, sute de mii de spectatori se aflau pe străzi pentru a urmări Maratonul, eveniment sportiv cu peste 20 de mii de participanţi.
Martorii oculari au subliniat profesionalismul şi eficienţa echipelor de intervenţie, precum şi gradul înalt de coordonare între entităţi federale şi locale, care se implică în astfel de situaţii. Sarcina lor a fost simplificată de faptul că exploziile s-au produs aproape de linia de sosire a maratonului, amenajările medicale destinate alergătorilor devenind repede zona de triaj.
"Ancheta este în desfăşurare, în special pe porţiunea străzii Boylston, unde s-au produs cele două deflagraţii. Acea zonă este închisă, accesul publicului urmând să rămână restricţionat şi în următoarele zile, până la încheierea procesului de colectare a probelor", a precizat Deval Patrick, guvernatorul s