Preşedintele interimar al Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost declarat învingător al scrutinului prezidenţial. El a obţinut însă o victorie la limită, cu doar 230 de mii de voturi mai mult decât candidatul Opoziţiei, Henrique Capriles. Un candidat care, fireşte, a contestat rezultatele şi cere renumărarea buletinelor.
Diferenţa de voturi, minimă, sub două procente, între Nicolas Maduro şi Henrique Capriles, riscă să prelungească starea de tensiune şi de incertitudine în Venezuela. O ţară de 29 de milioane de locuitori, divizată astăzi, după 14 ani de aşa-zisă "revoluţie socialistă". O realitate se impune însă: după două mandate ale lui Hugo Chavez, moştenitorul acestuia a pierdut teren, iar defunctul său mentor nu i-a permis lui Capriles să câştige lejer, aşa cum îi preziceau sodajele de opinie, ba dimpotrivă.
De partea sa, Capriles realizează cel mai bun scor al său din epoca "chavistă", adică de 14 ani încoace. În octombrie anul trecut, Chavez fusese reales cu 8,2 milioane de voturi, adică 55% din sufragii, contra doar 6,2 milioane pentru Capriles. Acum, acesta a cucerit cu un milion mai multe voturi, în timp ce Maduro a pierdut 700 de mii. Asta în condiţiile în care scrutinul de duminică e departe de a fi fost unul echitabil şi concurenţial.
Puterea, adică chaviştii, tabăra fostului lider autoritar, a monopolizat mass-media, dar şi sectorul propagandistic. Şi totul pentru o victorie contestată şi contestabilă. Cum notează un analist de la Le Monde, "ţara are acum nevoie de reconciliere", după dispariţia lui Chavez. Maduro nu va putea insulta şi ignora la nesfârşit Opoziţia. Venezuela este confruntată cu o insecuritate tot mai mare-Caracas este capitala cea mai violentă din lume. Venezuela are nevoie de o regândire a economiei sale, axată se ştie astăzi doar pe exporturile de ţiţei, are nevoie de o reconstrucţie a statului de drept şi de o re