Numãrul recoltãrilor de la donatori în moarte cerebralã a fost de 65 în anul 2012 si deja de 43 în perioada 1 ianuarie – 15 aprilie 2013, precizeazãAgentia Nationalã de Transplant.
“În legãturã cu derularea Programului de transplant pe teritoriul României, în calitate de autoritate competentã, Agentia Nationalã de Transplant precizeazã într-un comunicat de presã cã în ultima perioadã, ca rezultat al eforturilor sustinute pentru promovarea activitãtii de transplant de organe, tesuturi si/sau celule umane desfãsuratã de cadrele medicale cu pregãtire de specialitate în mod direct, precum si prin mijlocirea campaniilor mediatice de profil, s-a constatat cresterea considerabilã a numãrului de donatori în moarte cerebralã”, se aratã într-un comunicat emis luni de ANT.
Pe fondul acestei cresteri a numãrului de donatori în moarte cerebralã, în România au avut loc o serie de premiere: 8 transplanturi de rinichi în 24 de ore la Cluj, 5 transplanturi de ficat în 24 de ore la Bucuresti, 4 transplanturi de cornee în 24 de ore la Bucuresti.
Urmare a nominalizãrilor de coordonatori de transplant si a responsabililor cu identificarea si mentinerea donatorilor în moarte cerebralã în 32 de noi spitale, au fost implicate în program în 2013 centre noi precum Deva, Constanta, Brãila, Botosani, Vaslui, Tulcea si spitale precum Spitalul Universitar de Urgentã Bucuresti si Spitalul Elias Bucuresti.
ANT subliniazã cã în conformitate cu prevederile art. 143 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãtii, cu modificãrile si completãrile ulterioare, autoritãtile competente în domeniul activitãtii de transplant din România sunt Agentia Nationalã de Transplant si Ministerul Sãnãtãtii, prin structura de control în domeniul sãnãtãtii.
Coordonarea, supravegherea, aprobarea si implementarea oricãror dispozitii privind activitatea de transplant revin Agentiei