Poveştile siropoase de dragoste şi finalurile fericite nu mai au un impact atât de puternic asupra publicului, sunt de părere specialiştii. Fără să mai creadă în Făt-Frumos pe cal albi şi Ileana Cosânzene, românii sunt, mai degrabă, distraţi de poveştile regizate de universul cinematografic.
Psihologul Keren Rosner susţine că filmele romantice au un efect pozitiv asupra oamenilor şi chiar le recomandă pentru doza lor de umor. „Subiectele şi temele abordate sunt uşor de digerat, iar situaţiile sunt tratate cu mult amuzament. Comediile romantice ilustrează o latură optimistă a vieţii şi aduc în prim-plan idealul de familie“, a explicat Rosner pentru ziarul „Adevărul“.
La aceleaşi concluzii au ajuns şi cercetătorii americani în urma unui studiu coordonat de Veronica Hefner, profesorul din cadrul Universităţii Chapman. În urma unui sondaj, la care au participat 335 de studenţi, experţii au descoperit că filmele romantice nu influenţează atitudinile sau convingerile oamenilor referitoare la dragoste şi simbolistica acesteia. De fapt, tinerii intervievaţi nu au făcut legătura între credinţele populare, precum „dragoste la prima vedere“ sau „iubirea învinge întotdeauna“, şi comediile romantice pe care le-au urmărit.
„Aceste rezultate discreditează ipoteza potrivit căreia comediile romantice ne pot aduce aşteptări irealiste“, a explicat Hefner pentru publicaţia „Science Daily“.
Deşi majoritatea oamenilor se amuză copios la unele scene sau, din contră, lăcrimează la unison cu protagoniştii, există şi persoane care „gustă“ aceste pelicule altfel. „Pentru o parte din public, scenele prezentate pot avea un efect negativ, în sensul că îi poate transporta într-un univers ireal. Cei mai expuşi unei transe emoţionele sunt oamenii sensibili“, a explicat Keren Rosner.
Întrebată care ar fi soluţia pentru a neutraliza efectele negative ale comediilor