Taxa de cogenerare, prin care statul ajutp firmele care produc energie în cogenerare, va fi scoasă din facturile de electricitate plătite de români, a spus ieri la B1 TV premierul Victor Ponta.
Ponta nu a dat mai multe detalii despre momentul în care s-ar putea renunţa la taxă.
"Se scoate taxa de cogenerare, am mai făcut un lucru care iarăşi este destul de controversat şi anume am umblat la schema de ajutor pentru energiile regenerabile. Şi acolo există o nemulţumire a celor care vor să investească şi care obţineau profituri importante", a comentat Ponta iniţiativele recente ale Guvernului pentru domeniul energiei.
"Am spus, domnule, sper că vreţi să investiţi într-o ţară care mai trăieşte, nu într-o ţară care moare. Haideţi să găsim o soluţie - şi până la urmă, am găsit-o - prin care nu încărcăm toţi producătorii români şi consumatorii români cu o notă de plată pentru energia electrică pe care nu o pot suporta", a completat premierul.
EVZ a atras atenţia în numeroase rânduri că facturile la electricitate ale românilor sunt umflate în mod nejustificat de aceste fonduri care, în loc să crească eficienţa energetică a României, alimentează clientela statului.
Companiile care produc energie în cogenerare realizează în acelaşi timp energie electrică şi termică. Schema de sprijin susţinută din cotizaţiile lunare ale românilor la factura de electricitate ar trebui să meargă către aceste companii şi să susţină lucrările lor de "înaltă eficienţă".
În ultimii doi ani lucrurile nu au stat însă deloc aşa. Statul a îndreptat fondurile spre companii publice, de regulă, care realizează doar investiţii uzuale, şi pe care "fondurile salvatoare" mai degrabă le-au ajutat să supravieţuiască, spun specialiştii.
Ajutate de banii strânşi de la români, companiile oferă energie termică la preţuri mici, care pe