Promoţiile reprezintă un punct de atracţie pentru cumpărători, iar 17% dintre persoane au schimbat mărcile cu unele mai ieftine
Anul trecut, românii au fost mai prudenţi cu bugetul lor de cumpărături. Cei care au achiziţionat produse pentru gospodărie şi din magazine din retailul modern au ales să cumpere doar lucruri de strictă necesitate, potrivit unui studiu Nielsen ShopperTrends.
Această prudenţă vine în contextul în care 86% dintre cumpărători consideră că preţurile alimentelor au crescut, în timp ce în 2011, 85% dintre români declarau acest lucru.
În plus, 31% dintre persoane au ales să cumpere cantităţi mai mici per total, iar 26% dintre români afirmă că, în mod special, caută produse la reducere.
Tot anul trecut, 17% dintre persoane au schimbat mărcile cu unele mai ieftine şi doar 8% spun că nu sunt afectaţi de creşterea preţurilor la alimente.
Studiul mai arată că atunci când fac cumpărături, cei mai mulţi bani sunt lăsaţi în magazinele de tip hipermarket. "Discounterii par să fi pierdut din avântul pe care îl avuseseră în anii anteriori", potrivit sursei citate. Astfel, anul trecut 62% dintre români au lăsat cea mai mare parte a bugetului la hipermarketuri. În 2011, 55% au afirmat acest lucru, iar în 2010 doar 35%.
Procentul celor care aleg discounterii a scăzut semnificativ în 2012, comparativ cu anii trecuţi. Anul trecut, 11% spuneau că lasă o parte importantă a bugetului la discounteri, în timp ce 19% afirmau acest lucru în 2011 şi 27% în 2010.
"Cel mai recent val al studiului Nielsen ShopperTrends are în prim-plan un cumpărător care priveşte, evaluează şi măsoară mai atent ca oricând eforturile combinate ale producătorilor şi retailerilor. De aceea, anul acesta ShopperTrends aduce noi piese din puzzle-ul comportamentului cumpărătorilor şi ne ajută să identificăm, dincolo de interesul general faţă de o promo