În Târgu-Mureş există un singur centru temporar de sacrificare a mieilor, în Piaţa “Cuza Vodă”, care poate funcţiona doar în perioada 20 aprilie – 5 mai 2013. La nivelul judeţului, astfel de centre mai există la Sighişoara şi Târnăveni. Controalele Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş au început încă din data de 15 aprilie iar printr-un Ordin al prefectului, se pot realiza controale mixte de către toate instituţiile implicate în controlul alimentelor.
Centre cu medici veterinari
În centrele de sacrificare există medici veterinari care asigură asistenţa sanitar veterinară. Mieii se duc vii la centrul de sacrificare, crotaliaţi şi identificaţi cu crotoale electronice, însoţiţi de certificat sanitar veterinar, de formular de mişcare. La centru, medicul verifică documentele iar animalul este sacrificat. După expertiza sanitar veterinară, carcasele sunt ştampilate cu o ştampilă rotundă, acest lucru certifică faptul că acea carne e bună de consum. În judeţ, astfel de centre se mai găsesc la Sighişoara şi Târnăveni.
Controale şi în zonele turistice
În ceea ce priveşte controalele, în perioada menţionată s-a dispus măsuri suplimentare. “Centrele trebuie să îndeplinească minime condiţii de igienă. Aceste centre sunt autorizate temporar, pe perioada respectivă şi au fost verificate de către inspectori pentru a corespunde normelor. Controalele în pieţe au început din data de 15 aprilie”, a declarat Vasile Liviu Oprea, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş. Printr-un Ordin al prefectului, se pot efectua controale mixte, cu implicarea tuturor instituţiilor implicate în controlul alimentelor. Acestea pot controla atât unităţile de producţie, cât şi punctele de comercializare, sau transportul. “Ne-am axat şi pe zonele turistice din judeţ: Sovata, Sighişoara, Valea Mureşului pe