Angajaţii firmelor de pompe funebre au ajuns să stea zi şi noapte pe holurile spitalelor în speranţa de a mai prinde câte o victimă. Se pare că pompele funebre au devenit afaceri înfloritoare chiar şi pe timp de criză, având în vedere faptul că în Iaşi există deja 40 de firme care oferă astfel de servicii. Familiile îndurerate sunt asaltate de ofertele promoţionale ale acestor agenţii, care se oferă să preia toate responsabilităţile rudelor îndoliate, chiar şi să umble pe drumuri după certificatul de deces, adeverinţa de înhumare sau alte acte necesare.
Pe cei mai mulţi îi găseşti la Spitalul „Sf. Spiridon“, Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. N. Oblu“ şi Institutul Regional de Oncologie. Cele mai „căutate“ secţii sunt cele de Terapie Intensivă, de chirurgie şi cele medicale, pentru că acolo sunt înregistrate cele mai multe decese. Singurul lucru pe care l-au putut face managerii de spitale în această situaţie, a fost interzicerea accesului maşinilor de pompe funebre care n-au certificatul de deces şi aparţinătorul.
„Pentru a stopa acest fenomen, am blocat intrarea maşinilor de pompe funebre în spital. Cei care vor să pătrundă, trebuie să fie cu unul dintre aparţinători, să prezinte certificatul de deces. Este singurul lucru pe care îl pot face în momentul de faţă, pentru a stopa acest fenomen care, se pare, că ia amploare din ce în ce mai mare. Sunt firme care îşi trimit angajaţii la clinicile medicale, secţiile de chirurgie şi ATI. Din păcate, nu-i pot opri pe aceştia. Din punct de vedere moral, aceste practici sunt inumane“, a spus ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon“ din Iaşi.
Vânătorii stau zilnic la pândă
Legislaţia prevede că un pacient care a murit în spital trebuie să stea două ore în clinică înainte de a putea fi declarat decedat. Dacă aparţinătorii doresc să ridice mai repede cadavrul, aceştia o pot face după şas