Telefoanele criptate, care scapa de interceptarile serviciilor secrete, formeaza o piata cu o clientela selecta: guvernanti, diplomati, avocati, oameni de afaceri. Convorbirile sunt protejate de "urechile spionilor" numai atunci cand si interlocutorul foloseste un terminal similar.
Un astfel de telefon, folosit pentru a evita interceptarile serviciilor secrete cat si din sfera spionajului industrial, costa in jur de 3.800 de euro, astfel ca nu oricine si-l poate permite, au declarat pentru DailyBusiness.ro surse din industria de profil.
Acestea mentioneaza insa ca nu toate telefoanele criptate ii protejeaza pe utilizatori de aplicarile legii "Big Brother", care permite organelor de securitate sa afle cu cine, cand si cat am vorbit la telefon, dar nu si ce am vorbit.
In vreme ce pentru terminalele securizate se inregistreaza o cerere pe piata locala, pentru programele de criptare a convorbirilor telefonice comenzile sunt mult mai reduse.
Ianos Chis, reprezentant al firmei Softwarenet din Targu Mures spune ca nu prea s-au ingramadit clientii la usa lui din cauza pretului “prohibitiv” al licentei pentru programul de criptare a convorbirilor telefonice, de 500 de euro pe an.
"Am avut doar doi clienti din 2007 pana in prezent", a spus Ianos Chis.
Sursele citate mai sus au explicat vanzarile slabe prin faptul ca romanii nu au cultura informatiilor securizate, precum nemtii de exemplu.
Acestea au adaugat ca "spionajul industrial si scurgerile de informatii din cauza angajatilor naivi reprezinta o reala problema si in Romania".
Sperietoarea Big Brother
Controversata lege "Big Brother", care se refera la pastrarea datelor personale de catre companiile de telefonie si Internet, implineste aproape un an de cand a fost adoptata de Camera Deputatilor, pe 22 mai 2012.
@N