O lucrare de 9 milioane lei, plătită de Ministerul Culturii şi care ar fi trebuit să facă parte dintr-un monument din Arad, nu poate fi livrată din China, unde a fost realizată de un sculptor român, pentru că nu are cine să plătească transportul de 100.000 de euro, primarul cerând implicarea Ministerului Culturii.
Lucrarea reprezintă o coloană a infinitului, care va face parte din componenţa unui monument dedicat Marii Uniri de la 1918, care ar fi trebuit inaugurat încă din 1 Decembrie 2012, însă piesele nu au mai fost livrate.
Monumentul Marii Uniri ar urma să fie amplasat pe un lac din centrul municipiului Arad, după demersuri care au fost iniţiate în urmă cu zece ani de Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad (ARMMUA).
În 2003, asociaţia a lansat un concurs naţional pentru realizarea unui monument tematic, la care au participat 13 artişti plastici. Juriul a declarat drept câştigător proiectul unui artist arădean, dar Ministerul Culturii şi Cultelor nu a fost de acord cu lucrarea acestuia şi a organizat un nou concurs, în 2007, care a fost câştigat de sculptorul Florin Codre.
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, preşedintele ARMMUA, Aurel Ardelean, afirmă că a luat legătura, zilele trecute, cu acest sculptor pentru a-l întreba despre livrarea lucrării, fiind informat astfel că o piesă din ansamblul monumental a fost spartă în timpul manipulării într-un atelier din China, locul în care artistul a ales să producă piesele.
"Ne-a comunicat că în timpul manipulării unei piese din componenţa monumentului, aceasta s-a răsturnat şi s-a spart. Ni s-a spus că livrarea va fi întârziată pentru că piesa trebuie refăcută", a declarat Ardelean.
La rândul său, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, spune că monumentul ar fi trebuit livrat încă de anul trecut, însă atunci firma artistului a intrat în insolvenţă, iar