Scris de Călin Corpaş - O Românie împărţită în trei macroregiuni şi trei regiuni metropolitane şi, desigur, cu Ţinutul Secuiesc separat.
Din afara Parlamentului, Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi-a formulat propria viziune asupra regionalizării României. Una asimetrică, în care ar coexista regiuni de dimensiune mai mică, precum Ţinutul Secuiesc şi Bucovina, cu altele, mai mari. Oamenii lui Tokes Laszlo merg mai departe decât UDMR, care are depus în Parlament un proiect ce ar forma regiuni de câte două-trei-patru judeţe. Varianta UDMR grupa judeţele Bihor-Sălaj-Satu-Mare şi Mureş-Harghita-Covasna.
Aşa-numiţii populari maghiari din Ardeal vor o Românie împărţită în trei macroregiuni (NUTS1), care coincid cu principatele istorice: Ardealul, Ţara Românească şi Moldova. În viziunea PPMT, în fiecare dintre cele trei macroregiuni ar trebui create câte o regiune metropolitană distinctă, care să beneficieze de o atenţie specială: Capitala Bucureşti, zona urbană din jurul Braşovului (pentru Ardeal) şi o regiune metropolitană în jurul municipiilor Galaţi şi Brăila, ale căror centre citadine sunt despărţite de doar 20 de kilometri, pentru Moldova.Oradea, şefă în „Partium”
De asemenea, PPMT militează pentru regiunile istorice. Desigur, Ţinutul Secuiesc trebuie păstrat ca regiune administrativ-teritorială distinctă, în viziunea acestui partid. Oradea ar fi centrul regional în „Partium”, cu Sălajul şi Satu-Mare, dar şi partea vestică a judeţului Maramureş, incluzând aici Baia Mare. De fapt, nu se „recomandă păstrarea judeţului Maramureş în forma lui actuală”, urmând ca partea sa estică să ţină de Cluj, ce ar fi centrul regional pentru Transilvania de Nord. O dată rezolvată „problema Braşov” – oferindu-i-se un statut metropolitan special, Sibiul lui Klaus Johannis ar fi centru pentru regiunea Transilvania de Sud. O altă regiune ar fi Banat, cu Aradul alătur