Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor externe şi a coborât cu 1,14% (indicele BET-C), într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut cu 2,09% şi s-au îndepărtat de preţul maxim istoric.
Scăderile de ieri au venit în contextul în care pieţele europene au înregistrat corecţii, iar bursele americane au deschis în scădere. Totuşi, şi săptămâna trecută, când bursele internaţionale creşteau, la Bucureşti majoritatea acţiunilor au scăzut.
„Influenţa externă este covârşitoare asupra evoluţiei pieţei din România. De altfel, cred că bursa de la noi creşte sau scade foarte rar sub influenţa factorilor interni. Probabil că volumele de tranzacţionare sunt reduse tocmai pentru că suntem în perioada de dinaintea publicării rezultatelor financiare înregistrate în primul trimestru, iar la SIF-uri a trecut data de înregistrare pentru AGA. Este posibil să fie volume mai bune prin luna mai, însă apoi, în perioada iunie-august de regulă, asistăm la volume destul de reduse“, a declarat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj Wood & Company.
Tranzacţiile cu acţiuni au cumulat doar 22,4 milioane de lei (5,1 milioane de euro), valoare cu 35% sub rulajul de vineri, de 34,4 milioane de lei (7,8 milioane de euro). Aproape 70% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferuri cu acţiuni Fondul Proprietatea (5,6 milioane de lei), un deal cu 0,96% din titlurile SIF Moldova (7 milioane de lei), precum şi câte o tranzacţie negociată cu acţiuni SIF Muntenia (1,6 milioane de lei), BRD (810.000 de lei) şi OMV Petrom (460.000 de lei).
Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 2,09%, la 0,656 lei, după ce în precedentele două şedinţe au crescut cumulat cu 4,7%. Preţul este cu 2,81% sub maximul istoric atins pe bursă în ziua listării, de 0,675 lei/acţiune.
Evoluţia din precedentele două şedinţe a fost determinată de anunţul privind dema