Partidul Ecologist Român (PER) se pronunţă ferm împotriva creşterii facturii de energie electrică pentru populaţie şi consideră că această măsură a fost adoptată de Guvernul USL doar pentru a-şi acoperi lipsa de strategie în domeniu şi pentru a-i favoriza pe „băieţii deştepţi“ din energie.
„PER consideră că este inadmisibil ca, într-o ţară europeană, Guvernul să emită, fără o minimă dezbatere publică, hotărâri de Guvern care afectează direct viaţa cetăţenilor. În acest caz, ne referim punctual la H.G. nr. 138 din 3 aprilie 2013, privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică, hotărâre deja publicată în Monitorul Oficial. Această hotărâre este adoptată cu dedicaţie, chiar dacă, într-o primă etapă, aceasta se va aplica în perioada 15 aprilie – 1 iulie 2013, ceea ce va bulversa oricum piaţa internă a energiei şi, pe cale de consecinţă, consumatorii casnici şi industriali“, a declarat Constantin Pâslaru, preşedintele PER Iaşi.
Prin hotărârea menţionată, Transelectrica este obligată să cumpere energie în principal de la cei mai scumpi doi producători de energie din piaţă, cu repercusiuni directe asupra buzunarului cetăţeanului, asupra întregii pieţe interne a producătorilor de energie şi asupra economiei naţionale în amsamblu.
PER cere Guvernului USL să precizeze ce calcule economice au stat la baza acestei decizii. Lipsa unor explicaţii publice ar da de înţeles că este vorba de un nou calcul politic, fără nici o legătură cu dezvoltarea ţării.
Conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în prezent, preţurile medii la care producătorii autohtoni vând energie electrică sunt: Complexul Energetic Hunedoara – 271 lei/Mwh, Complexul Energetic Oltenia – 190 lei/Mwh, OMV Petrom – 169 lei/Mwh, Nuclearelectrica – 142 lei/Mwh, Hidroelectrica – 125 lei/Mwh. Transelectrica este obligată de Guvern