Testele efectuate în Uniunea Europeană (UE) în urma declanşării scandalului cărnii de cal au permis detectarea a până la 5% carne de cal în produse etichetate drept conţinând carne de vită, dar şi urme ale unei substanţe interzise în alimentaţie.
La 15 februarie, UE a lansat un plan ce prevedea efectuarea a aproximativ 2.250 de teste ADN asupra unor produse preparate. Testele au vizat totodată depistarea fenilbutazonei, un antiiflamatoriu nociv pentru sănătate, în carcasele de cal.
Comisia Europeană (CE) a anunţat marţi că o prezenţă de cel puţin 5% de carne de cal a fost detectată în produsele testate. Doar 0,6% din carnea de cal testată conţinea fenilbutazonă, potrivit comunicatului, care a fost publicat pentru scurt timp, în jurul orei locale 12.00 (13.00, ora României), pe site-ul CE, după care a fost retras. Un alt comunicat va fi publicat între orele locale 15.00-16.00 (16.00-17.00, orele României), a anunţat Olivier Bailly, un purtător de cuvânt al CE, în timpul unei conferinţe de presă.
Rezultatele testelor vor fi discutate vineri de "Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală", alcătuit din reprezentanţi ai statelor membre şi prezidat de către delegatul CE, a anunţat Irlanda, care asigură preşedinţia semestrială a UE.
Între zece şi 150 de teste au fost prevăzute pentru fiecare ţară membră UE, în funcţie de dimensiunea ei, în timp ce un eşantion a fost prelevat la fiecare 50 de tone de carne de cal. Operaţiunea a fost cofinanţată de CE în proporţie de 75%.
În privinţa fenilbutazonei, "se reafimă că nu există niciun pericol imediat în Uniunea Europeană cu acest produs", a declarat Frédéric Vincent, un purtător de cuvânt al Comisarului european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului, Tonio Borg. El a amintit totodată că produsul rămâne "strict interzis pentru alimentaţia umană".
Solicitate de CE