Aceasta este concluzia unui nou studiu coordonat de către prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Cu prestigiul său bine statuat de “guru” în materie de nutriţie sănătoasă, domnul profesor ne-a explicat, de-a fir a păr, de ce este ceaiul băutura preferată, când vorbim despre hidratarea corectă a organismului nostrum şi, implicit, despre starea optimă de sănătate.
Studiul, realizat în cadrul Institutului de Chimie-Fizică „Ilie Murgulescu” al Academiei Române în perioada februarie – martie 2013, a urmărit efectul potenţial de hidratare al diferitelor băuturi asupra organismului – apă (cu sau fără îndulcitori naturali), ceai, infuzii din plante, suc de fruc
Potrivit prof. dr. univ. Gheorghe Mencinicopschi, rezultatele studiului sugerează că ceaiul, o băutură complexă, recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătăţii precum scăderea riscului cardio-vascular, îmbunătăţirea capacităţii de concentrare, revitalizare, ca şi pentru gustul plăcut, joacă un rol important şi în hidratarea corectă a organismului.
“Fie că este vorba despre ceaiul cald, pe care îl preparăm acasă sau la birou, fie că optăm pentru variante tip ice tea, ceaiul contribuie la o bună hidratare a organismului, pe parcursul numeroaselor activităţi pe care le desfăşurăm în fiecare zi. Iar hidratarea corectă înseamnă sănătate durabilă”, punctează dr. Mencinicopschi.
Printre consecinţele unei hidratări insuficiente se numără
constipaţia, unele afecţiuni renale, creşterea tensiunii arteriale, autointoxicarea corporală, durerile de cap şi diminuarea performanţelor fizice şi mentale.
Studiul a măsurat tensiunea superficială a diferite băuturi consumate în mod obişnuit, ca parte a unei alimentaţii echilibrate: apă, ceai cald şi rece, infuzii de plante şi fructe.
Tensiunea superficială a apei este unul dintre factorii care influenţează capacitatea de hidratare a unui l