Guvernul a propus modificarea Codului de Procedură Penală, astfel încât procurorii să nu mai aibă posibilitatea de a monitoriza conturile infractorilor sau cercetaţilor penal daţi în urmărire naţională sau internaţională. Astfel, persoanele vizate ar fi libere să îşi mute averile în paradisuri fiscale cu care România nu are tratate de extrădare. Acest amendament propus de Guvern nu a fost încă aprobat, el fiind în discuţie la Comisia Juridică a Senatului.
UPDATE: Potrivit Ministerului Justiţiei eliminarea acestei prevederi a fost realizată pe motiv că o prevedere similară se regăseşte în Noul Cod de Procedură Penală la alt articol. Ministerul susţine că prin interpretarea legii ar rezulta că procurorii pot urmări tranzacţiile financiare ale fugarilor.
gândul a încercat să identifice persoana care a introdus această modificare la CPP, însă, din toate datele comunicate de Guvern şi de Ministerul Justiţiei, reiese că amendamentele sunt ”anonime”, nefiind asumate de o persoană anume. Aşa cum s-a întâmplat şi în situaţia amendamentului propus iniţial de Ministerul Justiţiei care-i scăpa pe corupţii ”căzuţi” pe mandat de siguranţă naţională. Asumat ulterior de deputatul PSD Iordache, amendamentul respectiv a intrat în atenţia opiniei publice în urma unor materiale publicate de gândul. Într-un final, "amendamentul Iordache" a fost respins în Parlament.
De data aceasta, asistăm la o nouă încercare a ”cuiva” de la Guvern sau de la Ministerul Justiţiei de a introduce un amendament cu puternice consecinţe practice. În România, sunt 79 de persoane date în urmărire naţională sau internaţională care se sustrag de la efecutarea unor sentinţe sau de la arestarea preventivă.
Legea de punerea în aplicare a noului Cod de Procedură Penală este dezbătută acum în Comisia Juridică a Senatului.
De acestă dată, Guvernul a propus eliminarea din Codul de Pro