În acest moment, 66.884 copii din Vrancea primesc alocaţii de stat. Dreptul la alocaţie se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul şi se virează în contul personal deschis pentru acesta de reprezentanţii legali. După împlinirea vârstei de 14 ani a beneficiarului, alocaţia de stat îi poate fi plătită lui direct.
Cuantumul alocaţiei de stat nu s-a mai majorat încă din ianuarie 2009, când s-a stabilit prin Legea nr.61/1993 republicată, la 42 de lei. Potrivit informaţiilor făcute publice de Ministerul Muncii, dreptul la alocaţia de stat pentru copii este stabilit prin decizia directorului executiv al AJPIS. În condiţiile în care copilul este cuprins într-o formă de învăţământ, cererea se aprobă de directorul unităţii şcolare. În situaţia în care copilul este încadrat într-un grad de handicap, cererea se aprobă de directorul Serviciului Public Local de Asistenţă Socială (SPLAS) din cadrul consiliilor locale. Cererea se face în numele copilului de unul dintre părinţi, de curatorul sau persoana căreia i-a fost dat în plasament familial copilul. Aceasta va fi depusă, în funcţie de caz, la primăriile locale, la şcolile unde este înscris copilul sau la SPLAS.
Pe lângă cerere mai sunt necesare copii de pe certificatul de naştere al copilului, eventual copie de pe certificatul de încadrare în grad de handicap, dar şi de pe actul de identitate al reprezentantului legal al acestuia. Totodată, ar mai putea fi solicitate eventual certificatul de căsătorie, hotărârea de divorţ, hotărârea judecătorească de încredinţare, încredinţare în vederea adopţiei, de plasament, de plasament în regim de urgenţă sau de instituire a tutelei. În situaţia în care plata alocaţiei se solicită în cont bancar, mai este necesar şi extrasul de cont.
În acest moment, 66.884 copii din Vrancea primesc alocaţii de stat. Dreptul la alocaţie