Angajarea răspunderii de către guvernul Ponta pe Legea despăgubirilor acordate pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist dă ocazia opoziţiei să iniţieze o moţiune de cenzură. Democrat-liberalii şi-au anunţat intenţia de a depune moţiunea, numai că majoritatea zdrobitoare a USL face ca demersul să fie din start sortit eşecului. PDL-iştii recunosc că nu au cum să dea jos Guvernul, însă susţin că au un scop anume.
Guvernul Victor Ponta îşi asumă miercuri în Parlament răspunderea pe Legea despăgubirilor acordate pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist.
Potrivit articolului 113 din Constituţie, “Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor”.
Partidele de opoziţie se află la limită cu îndeplinirea acestui barem de strângere a semnăturilor.
Astfel, din 592 de parlamentari, 420 se află în arcul guvernamental – PSD, PNL, PC şi minorităţi.
În schimb, Opoziţia unită are doar 172 de senatori şi deputaţi, distribuiţi astfel: PDL – 81, PPDD – 64 şi UDMR – 27.
Niciuna dintre aceste trei formaţiuni nu are suficienţi parlamentari pentru a strânge singură semnăturile pentru o moţiune de cenzură, adică 148. În plus, democrat-liberalii, care şi-au anunţat intenţia de a depune o moţiune de cenzură, trebuie să obţină sprijinul atât al PPDD, cât şi al UDMR.
Deocamdată, opoziţia unită are capacitatea de a iniţia o moţiune de cenzură având o marjă de 24 de parlamentari. Pe termen lung însă şi acest atribut al opoziţiei poate fi periclitat din cauza dezertorilor care au trecut din barca opoziţiei în partide aflate la putere, trend care pare a se menţine.
Citeste mai mult pe RTV.N