Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava ar putea relua, de luna viitoare, monitorizarea cazurilor de persoane muşcate de căpuşe, a informat ieri directorul adjunct medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu. Anunţul vine la o zi după apariţia în judeţ a primului pacient cu muşcătură de căpuşă, prin măsura de supraveghere autorităţile dorind să prevină sau să depisteze la timp boala Lyme, o afecţiune deosebit de gravă transmisă de aceste insecte parazite.
Anul trecut, medicii din spitalele din judeţ s-au confruntat cu o avalanşă de pacienţi muşcaţi de căpuşe. La solicitarea conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, din data de 26 aprilie, unităţile spitaliceşti au transmis raportări zilnice cu privire la numărul de persoane care au solicitat îngrijiri după ce au fost muşcate de căpuşe.
Doi copii, printre pacienţii cu boală Lyme
Datele centralizate ulterior la nivelul DSP Suceava au arătat că aproximativ 800 de oameni au solicitat ajutorul medicilor după ce au fost muşcaţi de aceste insecte, pacienţilor recomandându-li-se tratament preventiv cu antibiotice. 37 dintre persoanele cu muşcături de căpuşe au fost internate, deoarece erau suspecte de boala Lyme, transmisă de aceste insecte parazite. Investigaţiile ulterioare au confirmat diagnosticul în 17 cazuri, şase din mediul urban şi 11 din mediul rural. Pe grupe de vârstă, situaţia bolnavilor de Lyme a fost următoarea: câte un caz la grupele de vârstă 5-9 ani, 20-24 de ani şi 75-84 de ani, câte două cazuri la grupele de vârstă 10-14 ani şi 35-44 de ani, câte trei cazuri la grupele de vârstă 25-34 de ani şi 45-54 de ani şi patru cazuri la grupa de vârstă 55-64 de ani.
Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică spun că statisticile din 2012 referitoare la pacienţii cu boală Lyme sunt îngrijorătoare, având în vedere că în anii anteriori astfel de cazuri erau foarte rare