Captarea energiei solare prinde tot mai mult teren în judeţul Bistriţa-Năsăud, asta şi pe fondul unei legislaţii care este deosebit de favorabilă pentru investitorii din domeniul energiei regenerabile. Peste două milioane de metri pătraţi din judeţ ar fi ocupate cu parcuri fotovoltaice, dacă s-ar pune în practică toate planurile de afaceri ale investitorilor.
Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud, Sever Roman, spune că din 2010 şi până în prezent au fost înregistrate 32 de solicitări pentru realizarea de parcuri fotovoltaice. În momentul de faţă, în funcţiune sunt trei parcuri: doua la Lechinţa şi unul la Urmeniş.
"În judeţul nostru, APM B-N a avut 32 de solicitări de acorduri de mediu, pentru proiecte de panouri fotovoltaice. Dintre acestea pentru 27 am emis acordul de mediu, iar patru sunt în procedură de emitere a acordului, dat fiind faptul că trebuie respectaţi anumiţi paşi. O solicitare a fost respinsă. La ora actuală doar trei parcuri sunt funcţionale şi pot introduce energia electrică produsă în sistemul naţional de energie", spune Roman.
Directorul APM afirmă că dacă toate cele 31 de solicitări ar deveni realitare, în Bistriţa-Năsăud ar urma să fie amplasate peste 530 de mii de panouri solare, care ar genera aproximativ 128 MW. Suprafaţa care ar fi ocupată de aceste instalaţii ar fi de 2,3 milioane de metri pătraţi, localizate în principal în comunele Lechinţa, Mărişelu, Galaţii Bistriţei, Livezile şi Urmeniş.
Cel mai important proiect, ca anvergură este cel de amenajare a unui parc fotovoltaic în comuna Livezile. Acesta va fi realizat pe o suprafaţă de 796 mii de metri pătraţi, va conţine 217 mii de panouri solare şi va produce 45 MW.
Acesta mai spune că în ultimii doi ani Agenţia de Protecţie a Mediului a fost solicitată să emită acorduri de mediu pentru realizarea a nu mai puţin de 42 de microhidroc