Parlamentarii au adoptat, miercuri, în şedinţa de plen comun, Statutul senatorilor şi deputaţilor, modificând prevederea declarată neconstituţională de CCR. Astfel, plenul a dat undă verde deciziei potrivit căreia parlamentarii aflaţi în conflict de interese vor fi sancţionaţi cu diminuarea cu 10% a indemnizaţiei pe o perioadă de maximum 3 luni.
Modificarea Statutului a fost adoptată de parlamentari cu 343 voturi “pentru”, 51 “împotrivă” şi 57 de abţineri.
Parlamentarii PDL s-au abţinut de la vot deoarece soluţia găsită de Comisia juridică de diminuare a indemnizaţiei parlamentarilor aflaţi în conflict de interese este şi “o rezolvare şi o nerezolvare a problemei”.
Potrivit senatorului Cristian Rădulescu, PDL susţine ca parlamentarii aflaţi în conflict de interese să fie sancţionaţi cu întreruperea mandatului şi a iniţiat în acest sens o propunere legislativă, scrie Mediafax.
Deputatul PPDD Radu Popa a precizat, la rândul său, că prelungirea dezbaterilor la Statut nu este în interesul nimănui şi că adoptarea acestui proiect a întârziat nepermis de mult. PPDD susţine că apartenenţa la forul legislativ nu trebuie să fie asociată cu privilegii.
Comisiile juridice din cele două Camere şi Comisia specială pentru Statut au decis, marţi, în şedinţă comună, să aplice pentru parlamentarii aflaţi în conflict de interese o sancţiune pecuniară de 10% din indemnizaţie pe o perioadă de maximum trei luni.
Decizia a fost adoptată cu majoritate de voturi, înregistrându-se o singură abţinere şi a fost luată ca urmare a ultimei hotărâri a Curţii Constituţionale, care a stabilit că un parlamentar aflat în conflict de interese nu poate fi sancţionat cu interzicerea participării la lucrările Parlamentului.
A doua sesizare a PDL privind Statutul parlamentarilor a fost admisă, în 3 aprilie, de Curtea Constituţională (CCR), în ceea ce priveşte neconst