Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda cetatenilor sa cumpere produsele alimentare pentru Paste numai din spatii sau unitati inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si arata la ce trebuie sa fie atenti consumatorii atunci cand fac cumparaturile.
Potrivit Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), cei care cumpara carnea si organele de miel trebuie sa se asigure ca merg in spatii autorizate, unde produsele sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate, care atesta ca animalele, carnea si organele obtinute in urma sacrificarii au fost supuse examenelor veterinare inainte de sacrificare, precum si dupa sacrificare, iar in urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sanatatea consumatorilor.
Din punctul de vedere al originii carnii, se identifica doua tipuri de carne: cea de miel (ied) care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare si cea care se obtine prin sacrificarea la cererea consumatorilor, in locuri special amenajate temporar , precizeaza sursa citata.
Potrivit ANSVSA, carnea de miel (ied) care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare are o marca de sanatate de forma ovala, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, avand inscriptionate: denumirea tarii, respectiv "ROMANIA" cu majuscule sau codul ISO al tarii "RO", numarul de autorizare acordat de autoritatea veterinara centrala a tarii de origine si abrevierea Comunitatii Europene.
Carnea de miel obtinuta prin sacrificarea la cererea consumatorilor, in locuri special amenajate temporar, are aplicata o stampila de forma rotund