Guvernul USL și-a asumat răspunderea pe controversata lege a despăgubirilor pentru imobilele naționalizate. În deschiderea discursului ținut în fața Parlamentului, premierul și-a cerut scuze față de toți cei care au avut de suferit de pe urma naționalizărilor, în mod deosebit față de cultul greco-catolic.
Cea mai notabilă absență de la lucrări a fost cea a lui Crin Antonescu, președintele Senatului. Exemplul său a fost urmat și de alții; au fost prezenți 401 parlamentari din 588.
Redăm mai jos principalele puncte din discursul premierului Victor Ponta:
- Este prima oară când îmi asum răspunderea pe un proiect de lege.
- Principlalele obiective ale acestui act: își propune să aducă o reparație istorică. Ca social-democrat care trăiește în secolul 21 cer scuze tuturor celor care au avut de suferit, persoanelor particulare, dar mai ales cultelor, cu o specificație cultului greco-catolic. Vreau să prezint aceste scuze oficiale.
- O nedreptate nu se poate repara cu alta. S-au retrocedat circa 10.000 de clădiri, circa 1,3 milioane de hectare, din care 300.000 în intravilan. S-au restituit in numerar 150 milioane de euro și patru miliarde de euro în acțiuni la Fondul Proprietatea. Mai sunt de restituit opt miliarde de euro.
- Legea vine cu o soluție juridică realistă și pragmatică. În baza legii 244 de acum opt ani se anticipa ca toate despăgubirile să fie acordate prin acțiuni la Proprietatea. S-au soluționat doar 13.000 de cereri din 200.000.
-Vă cer să combatem un fenomen extrem de grav, cel al samsarilor. Poate cea mai mare fraudă de după 1989. Cesionari care au plătit 50-100.000 de euro au primit despăgubiri de milioane de euro. Prin această lege punem stavilă acestui fenomen.
- La CEDO sunt 3.500 de cauze. În 2010, a fost o decizie pilot, a acordat un termen României, altfel toate cele 3.500 de cauze erau rezolvate