Mâncarea din România este mai scumpă decât cea din Germania, în special din cauza nivelului ridicat al TVA-ului, dar şi pentru că produsele din România sunt procesate din alimente importate, a precizat miercuri Alexandru Vlad, directorul general Selgros România, la emisiunea ZF LIVE.
"Este adevărat (că alimentele din România sunt mai scumpe decât cele din Germania n.r.). Situaţia are două cauze. Una se poate corecta repede, a doua ceva mai greu. Prima cauză este TVA-ul. Cred că suntem singura ţară din Uniunea Europeană unde avem un TVA flat, de 24%, extrem de mare, atât pentru pâine cât şi pentru maşini de lux, ceea ce este un lucru nefiresc", a precizat Vlad.
În opinia sa, acest "impozit indirect pe consum" (TVA-ul n.r.) nu ar trebui să-i afecteze în egală măsură şi pe cei care îşi cumpără un iaht şi pe românii cu venituri mici care îşi cumpără pâine.
"Suntem convinşi şi aici nu vorbesc numai în numele Selgros ci şi al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, suntem convinşi că reducerea substanţială a TVA-ului la bunurile alimentare, nu numai că ar duce la o scădere imediată a preţului brut a acelor bunuri, ci nu ar crea o mare problemă bugetară pe termen mediu şi lung", a precizat directorul Selgros.
Vlad: "Nu cred că cineva îşi imaginează că toată brânza din România e făcută cu lapte de aici"
Al doilea motiv care explică diferenţa de preţ dintre alimentele din România şi cele din Germania este faptul că lanţul alimentar nu începe în România. Cu toate că marile magazine comercializează în special produse româneşti, acestea au fost procesate cu materie primă din străinătate.
"Aici e marea noastră problemă. Mai avem câţiva producători români care asigură începerea lanţului la carne. Dacă vorbim de brânzeturi, lucrurile sunt mai complicate. Nu cred că cineva îşi imaginează că toată brânza din România e făcută cu lapt