Prăbuşirea preţului aurului din ultimele zile l-a bucurat mult pe Paul Krugman. Laureatul Nobel pentru economie a declarat pentru Business Insider că "inflaţioniştii sunt foarte, foarte enervanţi, cu toată atitudinea lor de atotcunoscători", iar "a vedea că singurul lucru pe care l-au ghicit pariul pe creşterea preţului aurului - s-a întors împotriva lor este un motiv de bucurie". Tyler Broda, analist la Nomura, a recunoscut că "nu mai avem superlative pentru a descrie evoluţia preţului aurului din ultimele zile".
Preţul aurului a scăzut cu peste 200 de dolari în două şedinţe de tranzacţionare la COMEX (n.a. Commodity Exchange Inc.). Cât de mare este această cădere din perspectivă istorică? Cea mai mare din ultimii 30 de ani, conform preţurilor de la London Bullion Market Association (vezi grafic în pagina 5).
Prăbuşirea a avut loc pe fondul unor volume de tranzacţionare record: 751.058 contracte futures şi 227.516 opţiuni, conform datelor de la COMEX. Aici, pe piaţa "aurului de hârtie", trebuie căutate explicaţiile pentru scăderea inexplicabilă a preţului aurului.
Dennis Gartman, investitor cu o prezenţă semnificativă în media americană, a declarat pentru New York Times că "am tranzacţionat aur pentru aproape patru decade şi nu am văzut niciodată... NICIODATĂ... ceva asemănător ultimelor două şedinţe de tranzacţionare".
Un articol de la Businessweek explică prăbuşirea preţului aurului prin scăderea inflaţiei globale, acesta fiind considerat cel mai important factor. Autorul citează ca "dovadă clară" indicele global al preţurilor calculat de JP Morgan.
Nu ştiu ce ponderi folosesc analiştii de la JPM pentru calcularea indicilor, dar urmăresc evoluţia inflaţiei din economiile europene şi de pe principalele pieţe emergente, iar datele oficiale arată o presiune tot mai mare a preţurilor alimentelor şi energiei. Dar acestea nu sunt semnific